Je kind spelenderwijs leren proeven: Hoe doe je dat?​

Door Boris Verbruggen – 25/09/21 – 5 min read

Je krijgt een dessertje zodra je alle groentjes hebt opgegeten!”

“Je mag pas van tafel wanneer je bordje leeg is!”

Hoe vaak heb je als ouder deze regels tijdens het eten al gesteld? En hoe vaak gingen je pogingen om het eetgedrag van je pagadder aan de gezondheidsnormen aan te passen, gepaard met een diepe zucht? Waarom is het zo moeilijk om kinderen voldoende groenten en fruit te laten eten?

Al jaren buigen wetenschappers uit verschillende domeinen zich over een effectieve aanpak om het eetgedrag van jongs af te beïnvloeden. Voor de oplossing haalden wij van FunFoo, onze mosterd bij de de ABC-theorie van de psychologische basisbehoeften en de expertise van onze voedingsexpert Vicky De Beule. Hieruit lepelden we enkele eenvoudige tips en tricks waarmee ouders gemakkelijk aan de slag kunnen.  

ABC-theorie

Het klinkt als een hulpmiddel om het alfabet aan te leren, maar het betreft wel degelijk het befaamde inzicht over de psychologische basisbehoeftes. De afkorting staat voor ‘Autonomie’, ‘Betrokkenheid’ en ‘Competentie’.

•    Autonomie: Het lusten van groenten en fruit gaat minder verder dan een eerste kennismaking met de slokdarm. Erover praten, aanraken, ruiken, likken, kauwen en weer uitspuwen horen hier ook bij. Je zoon of dochter forceren om direct iets in te slikken, vergroot alleen maar de stress en verkleint de bereidheid om het eetgedrag te veranderen. Een kind moet het gevoel hebben dat het zelf (lees: autonoom) kan bepalen of het al of niet het kroontje broccoli in de mond steekt of liever eerst een zintuiglijke waarneming ervaart . Dit proces komt gemakkelijker tot stand door je kapoen te laten deelnemen aan de bereiding van de maaltijd. 

•    Betrokkenheid: Hoe meer verbondenheid een kind ondervindt, hoe gelukkiger het zich voelt en hoe meer op zijn of haar gemak om een proefpoging te ondernemen. Vandaar het advies van onze expert aan de ouders om bij de maaltijden telkens een positief gevoel op te wekken. De sfeer, de gezelligheid en de samenhorigheid zijn belangrijker dan de eetprestatie van je kind. Probeer voor, tijdens en na het tafelen om te toveren in een leuk gezinsmoment. Ook de betrokkenheid van je kroost bij het kokkerellen zal hun eetgedrag beïnvloeden. Een bijkomende tip is het gelijktijdig nuttigen van dezelfde maaltijden. Ouders fungeren immers als voorbeeldfunctie. 

Competenties: Volgens de ABC-theorie ervaart ieder individu een geluksopwelling bij het gevoel dat hij of zij iets kan, dat hij of zij een vaardigheid onder de knie heeft. Door je kind te betrekken in het kookproces zal je kind sneller zijn of haar afkeer van bepaalde groenten laten varen omdat het trots is op zijn of haar prestatie. 

Herhalen, herhalen, herhalen

Het zal je als ouder waarschijnlijk niet verbazen, maar wist je dat je deugniet gemiddeld 8 tot 15 proefpogingen nodig heeft vooraleer het iets nieuw lust? Daarom helpt het om je moeilijk etertje meer dan 1x in aanraking te laten komen met een groente waarvoor het de neus ophaalt. Zoals vaker vermeld kan hier de helpende hand van een kleine souschef een doorslaggevende factor zijn. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat dezelfde gezonde ingrediënten in verschillende recepten worden klaargemaakt en meermaals op het bordje verschijnen. 

Het lijkt misschien veel moeite te kosten, maar de inspanningen om je kind in de keuken te introduceren, lonen. Als een kleuter voor het eerst met een groente wordt geconfronteerd als het bord voor de neus wordt geschoven, zal het zijn ABC-behoeftes niet meteen bevredigen. Je zoon of dochter herhaaldelijk de broccoli of de spruitjes zelf uit de ijskast laten nemen, kan al voldoende zijn om hem of haar meer te triggeren. Doordat je oogappel een bijdrage heeft geleverd aan zijn eigen maaltijd, zal het meer zelfzeker zijn en dus meer geneigd zijn om ervan te proeven. 

FunFoo to the rescue

Uiteraard is het voor jou als ouder geen gemakkelijke opdracht om je kind zover te krijgen dat het vrolijk een stukje witloof, een champignon, een spruitje of andere beproevingen voor de smaakpapillen achter de kiezen steekt. Besef echter dat je er niet alleen voorstaat. FunFoo, een jonge onderneming, gevestigd in Antwerpen, koestert immers de missie om jou te ondersteunen. En dit op verschillende vlakken. Ja, ook om jou te helpen de ABC-theorie en herhaaldelijke blootstelling gemakkelijk in de praktijk te brengen!