Diëtiste Vicky De Beule tijdens een FunFoo workshop Spelenderwijs leren proeven.

Te veel kinderen eten te weinig groenten en fruit, maar...​

Door Boris Verbruggen – 17/09/21 – 2min read

Voor ouders begint een goede opvoeding bij het aanleren van gezonde eetgewoonten. Daarom bestaat hun dagelijks opgave uit het stimuleren van hun kroost tot het nuttigen van een portie verse groenten en fruit. Helaas staat er tussen de theorie en de praktijk veelal een pruillip van een zeurend kind. 

Vaak moeten mama en papa allerlei manieren bedenken om een hapje tussen de lange tandjes te krijgen. Het nabootsen van geluiden terwijl de vork als een denkbeeldige trein een stukje broccoli in het mondstation wil parkeren, is niet altijd een garantie op succes. Niet getreurd. Wanneer de wanhoop van ouders het hoogst is, is FunFoo nabij.

Jong geleerd, oud gedaan

Het belang van goede voeding is groot. Desondanks eet volgens een grootschalige Europese studie slechts 1 op de 10 kinderen boven de 3 jaar de vereiste hoeveelheid groenten en fruit. Kids tussen 4 en 8 jaar eten gemiddeld 73 gram groenten per dag, terwijl de Europese gezondheidsrichtlijnen een inname tussen de 100 en 150 gram aanbevelen.

Bijna de helft van ouders met jonge kinderen krijgt minder dan 5 keer per week groenten aan hun kleine spruit verkocht. De score van de fruitconsumptie is helaas niet beter. Kinderen tussen 4 en 8 jaar eten minder dan de vooropgestelde portie van 125 g fruit per dag. Het gaat zelfs verder: Het mondje van slechts 4 op de 10 kleuters vindt dagelijks de weg naar een stuk fruit.

Beter voorkomen dan genezen

Experten waarschuwen voor de grote gevolgen op termijn. De jongste jaren is alleen nog maar overweldigend bewijs geleverd voor de weldaden van een evenwichtig eetpatroon op de gezondheid. Het regelmatig nuttigen van de aanbevolen portie groenten en fruit is gunstig voor het metabolisme, houdt de bloeddruk op peil en verlaagt het cholesterolgehalte.

Hoe vroeger je gezond eet, hoe minder kans op overgewicht. Bovendien is er ook een aantoonbaar effect op het mentale welzijn. Kortom, je leven gaat er kwalitatief op vooruit. En alsof deze argumenten nog niet voldoende zijn, hebben wetenschappers nu zwart op wit aangetoond dat goede voedingsgewoonten tijdens de kinderjaren tot betere studieresultaten leidt.

Oplossing voor ouders van kieskeurige etertjes

Het staat dus buiten kijf dat de jeugd van tegenwoordig terug meer moet worden aangetrokken tot groenten en fruit. FunFoo wil samen met kinderpsychologen en diëtisten deze stopknop van Radio Deprimo indrukken en gezonde en duurzame voeding hip maken. Ouders daarentegen vinden wel de weg naar gezonde voeding, maar niet altijd de tijd en nodige kennis. Hiervoor wil FunFoo ook een oplossing bieden.